Bőrirritációtól szenvedsz?

Bőrirritációtól szenvedsz?

2018-07-08

Ezek lehetnek az okok


Bőrirritációtól szenvedsz? Ezek lehetnek az okok

Égő viszkető érzés az arcon, felduzzadó szemhéj, kiszáradt bőr - ezek azok az egyértelmű tünetek, amelyek arra engednek következtetni, hogy egy kozmetikai szer valamelyik összetevőjére érzékenyek vagyunk. 

Az bőrirritációban szenvedőknek egyértelműen ki kell zárniuk azokat az alapanyagokat, amelyek számukra allergiás reakciót válthatnak ki, ám a látszólag teljesen egészséges emberek esetében is egyre több és egyre intenzívebb tüneteket lehet megfigyelni. Ezek mögött pedig gyakran a mainstream kozmetikai szerek legnépszerűbb alkotóelemei állnak. 

A leggyakoribb, hogy a tisztálkodási szerek és higiéniás termékekben található agresszív tenzidekre vagyunk érzékenyek. Ilyen például az SLS, vagyis a Sodium Laureth Sulfate, ami még a hipoallergénnek nevezett gyerek tusfürdőben is megtalálható. Gyakorlatilag leszedi a bőr védőköpenyét és hosszú távú használata mellett ekcémás tüneteket idézhet elő. 

Hasonlóan intenzív tüneteket produkálnak bizonyos tartósítószerek, amelyeket azért alkalmaznak a gyártók, hogy az általuk előállított krém évek múltán is stabil maradjon. Mindenképpen érdemes kerülni az alábbiakat: parabeneket, amyl cinnamalt, phenoxyethanolt, ethylhexyglicerint, cyclopentasiloxanet, a magasabb koncentrációban problémát okozó phenethyl alcoholt, a hidratálóként is használt propylene glycolt. Szélsőséges és ritka esetben a natúrkozmetikumokban található benzoe és szorbinsav is irritálhat, ezért termékeink még azokat semt tartalmazzák.

Ha termékösszetevők iránt egyáltalán nem vagyunk érzékenyek, a problémák mögött a helytelen arcápolási rutin is állhat. Amennyiben nem a bőrtípusunknak megfelelő készítményeket használunk, az ki is száradhat, ilyenkor jó nedvességmegkötő anyagokkal, például hialuronnal, növényi glicerinnel, xanthannal, hidrolátumokkal, vagy panhtneollal kell gondoskodnunk hidratáltságáról. 

Szintén gyakori a túlzott mosakodás, melynek során az arcbőrről gyakorlatilag eltávolítjuk az úgynevezett savköpenyt, ami azzal jár, hogy a bőr természetes védekezőképessége is sérül. Mindenképpen kíméletes, micellás lemosók használata javasolt, az arcmosás pedig harminc másodpercnél ne tartson tovább. Hasonló hibába esünk akkor, amikor túlzottan gyakran hámlasztunk bőrradírral, vagy túlzottan erős kémiai hámlasztást alkalmazunk. Ilyenkor olyan mikrosérülések keletkezhetnek a bőrünkön, melyek napokon keresztül kellemetlen tüneteket produkálhatnak. 

Ügyeljünk arra is, hogy ne terheljük arcbőrünket felesleges és túlzottan sok kozmetikai- valamint sminkszer használatával, hiszen ebben az esetben nem csak a hatóanyagok sokszorozódnak meg, hanem a bőrbe bejutó tartósítószerek mennyisége is az ajánlott maximum sokszorosa lehet.
 

És hogy mi a megoldás? Keressünk bőrünkre szabott natúrkozmetikai termékeket, melyek garantáltan nem okoznak bőrirritációt. Ha Te is hasonló gondokkal küzdesz, keresd szakértőinket, akik készséggel segítenek nem csak a termékválasztásban, hanem kellemetlen tüneteid csökkentésében és helyes arcápolási rutinod kialakításában is. Nálunk jó helyen vagy, figyelünk arcbőröd egészségére!