TOP 3 HATÓANYAG, AMI VALÓBAN RÁNCTALANÍT

TOP 3 HATÓANYAG, AMI VALÓBAN RÁNCTALANÍT

2022-10-05

KUTATÁSOK IGAZOLJÁK: EZEK A LEGHATÉKONYABB ANTI-AGING ÖSSZETEVŐK



KUTATÁSOK IGAZOLJÁK: EZEK A LEGHATÉKONYABB ANTI-AGING ÖSSZETEVŐK

Bár az öregedés egy természetes folyamat, az egységes, fiatalos bőrképet, a feszes és tónusos arcbőrt minél tovább szeretnénk megőrizni. Néhány a természetben is megtalálható hatóanyag és az egészségtudatos, kiegyensúlyozott életmód kiegészülve egyértelműen segít a ráncok enyhítésében és a bőr feszesítésében. 


Belső és környezeti hatások okozta öregedési folyamatok

Az öregedés alapvetően egy teljesen természetes folyamat, ami tulajdonképpen a születésnél kezdődik, és végig kísér bennünket egész életünkben. A bőr öregedése a test többi részéhez hasonlóan változással jár: az eltérő bőrrétegek az életkorral összefüggően szerkezeti változásokon mennek keresztül. Az arcbőr megjelenésének megváltozása gyakran az öregedés első látható jele, és ez jelentős hatással lehet érzelmi és mentális jólétünkre is.

A bőr öregedése két különálló folyamatnak tekinthető. Egyrészről beszélhetünk belső öregedésről, amelyet egész egyszerűen az idő múlása okoz, illetve a környezeti hatások miatt meginduló öregedési folyamatokról. Ez utóbbiakat olyan életmódbeli tényezők alakítják, mint a dohányzás, a levegőben lévő szállópor koncentrátuma, vagy az UV sugárzás. A belső öregedés egy viszonylag lassabb folyamat, amennyiben külső tényezők nem fokozzák, az életkor előrehaladtával a sima bőrön finom ráncok jelennek meg. A belső öregedés során lassul az elasztin termelődése, így csökken a bőr rugalmassága, elmélyülnek a mimikai ráncok, a bőrszín megfakulhat. Mindezen túlmenően csökkenhet a bőrréteg vastagsága és a kollagén-termelés is, miközben a bőr dehidratáltsága egyértelmű jelekben mutatkozik meg. 


Természetes megoldások

Van azonban néhány rendkívüli hatékonysággal rendelkező természetes hatóanyag, amely egyaránt alkalmas prevenciós célokra, valamint arra is, hogy visszafordítsa a bőr öregedésének folyamatait azáltal, hogy fokozza a bőr rugalmasságát és a kollagéntermelését. A NATICS többszörösen díjnyertes kozmetikai márka szakértője, dr. Csellár Zsuzsanna esztétikai bőrgyógyász szerint a retinal, a C-vitamin, valamint az AHA jolly jokernek számít a bőr fiatalos képének megőrzésében. 


1. RETINAL

Az A-vitamin (retinoidok) családjába tartozó hatóanyagok az egyik leggyakrabban használt és a kozmetológiában leggyakrabban vizsgált öregedés-gátló hatóanyagok, amelyek igazoltan csökkentik a finom ráncok mellett az elmélyült mimikai ráncokat is azáltal, hogy fokozzák a kollagén-termelést, csökkentik a bőr megújulási idejét is. Számos további előnyük van: halványítják az öregedés során létrejövő pigmentfoltokat, egységessé teszik a bőrképet. 

Mivel a retinoidok bőrszárazságot és irritációt okozhatnak, ezért a bőrt használatukhoz hozzá kell szoktatni. A retinalt vagy retinolt tartalmazó készítményeket először csak minden második-harmadik napon éjszaka ajánlott használni, majd fokozatosan lehet gyakoribb használatra áttérni. Fontos azonban, hogy évszaktól függetlenül napközben fényvédőt használjunk, ugyanis a retinoidok növelik a bőr fényérzékenységét. 


2. C-VITAMIN

A bőr felső rétegeinek elsődleges feladata, hogy megvédje a mélyebb rétegeket a környezeti hatások, sérülések ellen, ebben pedig rendkívül nagy szerepe van a C-vitaminnak. Az epidermális rétegben mért megfelelő C-vitamin szint ugyanis arra utal, hogy a bőr működése optimális, egyben hatékony a kollagénképződése, illetve az antioxidánsok és a káros UV-sugárzások elleni védelme. Számos tanulmány kimutatta, hogy a bőrben lévő C-vitamin fokozása növeli a bőr UV-sugárzásnak való ellenállását. Amennyiben helyi alkalmazás esetén a C-vitamint E-vitaminnal és más vegyületekkel ötvözzük, az ultraibolya sugárzások okozta sérülések kockázata is csökkenhet. 

Sejtkultúra-vizsgálatok kimutatták, hogy az arcápolók által bevitt C-vitamin fokozza a bőr vízmegkötő képességét, és igazolták azt is, hogy a kollagénszintézis javításával megvédheti az arcbőrt a ráncképződéstől. A C-vitamin bőregészségre gyakorolt ​​összes hatása közül a sebgyógyulásra gyakorolt ​​jótékony hatása a leglátványosabb, különösen akkor, ha az erre használt készítménye E-vitamint is tartalmaz megfelelő mértékben.

A C-vitamin köztudottan erős antioxidáns, amely képes semlegesíteni és eltávolítani az oxidálószereket, például a környezeti szennyező anyagokban találhatókat és az ultraibolya sugárzásnak való kitettséget. Ez a tevékenység különösen fontosnak tűnik az epidermiszben, ahol a C-vitamin a bőrben koncentrálódik. Más vizsgálatok rámutattak arra is, hogy a C-vitamin különösen hatékonyan csökkenti a bőr oxidatív károsodását, ha E-vitaminnal együtt alkalmazzák. A C-vitamin-származékok további előnyei közé tartozik, hogy csökkentik a melaninszintézist, ezáltal alkalmassá válik a bőr hiperpigmentációjának kezelésére vagy öregedési foltok esetén.


3. AHA HÁMLASZTÁS

A hidroxisavak, más néven gyümölcssavak az egyik legszélesebb körben használt és vizsgált öregedésgátló bőrápoló vegyületek közé tartoznak. Klinikai vizsgálatok igazolták a ránctalanító képességüket, valamint azt is, hogy fokozzák a bőr rugalmasságát és tónusosságát, miközben javítják a hidratáltságát is. A hidroxisavak két csoportra oszthatók: alfa-hidroxisavakra (AHA) és a béta-hidroxisavakra (BHA). 

Az AHA-t számos bőrprobléma, például pattanások, hegek, pigmentációk, bőrszárazság és ráncok kezelésére használják, mivel a bőr eltérő rétegeiben, az epidermális és a dermális szintre is hat. A bőrre kerülve az AHA-k serkentik az epidermális sejtek hámlását és elősegíti azok megújulását. A bőr megújul, a pigmentfoltok halványodnak és a ráncok enyhülnek. Az AHA-k használata esetén a különösen érzékeny bőrűek enyhe égő érzést tapasztalhatnak közvetlenül a készítmények alkalmazását követően, ők ezeket ne alkalmazzák. 

Források:
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/do-retinoids-really-reduce-wrinkles
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3941867/