Hidegen sajtolt növényi olajok és vajak

Hidegen sajtolt növényi olajok és vajak

2015-10-25

Miért értékesebbek bőrünknek a hidegen sajtolt növényi olajok/vajak?

Miért értékesebbek a hidegen sajtolt növényi olajok/vajak?

  • A válasz eléggé egyszerű: A hidegen sajtolt növényi olajokban megtalálod azokat vitaminokat, ápoló hatóanyagokat, amelyek a finomítás során részben, vagy sajnos gyakran teljes egészében elvesznek. Ezeknek az olajoknak és valajnak fajtájuktől függően intenzívebb a színük és illatuk.


Mit jelent a hidegen sajtolás?

  • A hidegen sajtolás mechanikus préselést jelent. A hagyományos sajtolásnál melegítik a sajtoló felületeket (hengereket) vagy akár a sajtolandó alapanyagot is. Minél alacsonyabb hőmérsékletnek teszik ki a sajtolásnál a növényi vajakat, olajokat, annál jobban megőrzik hatóanyagaikat.


Mit jelent a finomítás? Mikor finomított egy növényi olaj/vaj?

  • A finomítás nem okvetlenül kémiai anyagokat jelent, de a gyártók gyakran pont ezzel takaróznak, hogy a nyersanyag kémiai finomításon nem esett át. Igen, de azt elhallgatják, hogy a mechanikai finomítás - ami pl. egy nyersanyag vízgőzzel való tisztítását is jelentheti -, ugyanolyan káros lehet a beltartalomra nézve. Amikor egy növényi olajat/vajat vízgőzzel mosnak át - így tisztítanak vagy dezodorálnak -, a vízgőz nem válogat és hagyja meg teljes egészében az értékes hatóanyagokat, valamint távolítja el a nem kívánatos színt és natúr illatot, hanem károsítja a növényi hatóanyagokat. Bizonyos anyagok érzékenyebbek erre, bizonyos anyagok kevésbé, de abban biztos lehetsz, hogy veszít az értékéből.

 
Miért használja a kozmetikai ipar ezeket a finomított olajokat/vajakat?

  • Sokan nem szeretik az olyan ápoló kozmetikumokat, amelyek natúr, semleges illatúak vagy sötétebb színűek, esetleg nem annyira selymes állagúak, mint amit megszoktak. Egy krém legyen hófehér, kellemes illatú. Egyszerűen arról van szó, ha valami "szagos", akkor gyakran azt feltételezik róla, hogy nem megfelelő kozmetikum, így inkább a finomított nyersanyagokkal készült a krémeket/ápolókat használják, mert jobbnak feltételezik.