HIDRATÁLJ OKOSAN!

HIDRATÁLJ OKOSAN!

2018-11-11

A folyadékpótlás ősszel és télen is kulcsfontosságú

 

HIDRATÁLJ - A TÉNYLEGES OK ÉS HATÁS

Ősszel, illetve télen, a hideg és változó időjárás miatt különösen oda kell figyelünk arra, hogy mind testünket, mind pedig arcbőrünket megfelelően lássuk el folyadékkal, azaz hidratáljunk. A száraz, fűtött levegő otthonunkban és munkahelyünkön nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy bőrünk kiszáradjon. Amennyiben pedig a beltéri száraz, meleg levegőhöz kültéri hideg, nedves időjárás csatlakozik, arcbőrünk extrém igénybevételnek lesz kitéve.


MIÉRT FONTOS A HIDRATÁLÁS?

Kanyarodjunk egy kicsit vissza az evolúció hajnalára! Az élet alapköve a tengerekben volt található. Itt alakultak ki először az élő sejtek, itt indult fejlődésnek annak az életnek az alapja, amit ma ismerünk. Fejlődésünk folyamán kiléptünk a szárazföldre, egy olyan közegbe, ahol már nem vett bennünket körbe a víz, de sejtjeink működéséhez továbbra is szükség volt rá. Minden anyagcsere-folyamatunk a vízben megy végre, a vérünk nagy része, a kötőszöveti folyadékaink, mind-mind főképp vízből állnak.


Tudtad például, hogy testünk víztartalma kisgyerekkorunkban 70% körüli, felnőtt korban 60-65% körüli és idősebb korban pedig még tovább csökken? Ezek után nem meglepő, ha azt mondjuk: ahhoz, hogy a fontos anyag-csere folyamatok zavartalanul működni tudjanak, elegendő vízre van szükségünk. A vízhiányra való érzékenységünket az is csodálatosan szemlélteti, hogy amíg étel nélkül több hetet is képesek vagyunk kibírni, addig víz nélkül már pár nap után komoly problémák jelentkeznek testünk működésében.



MIT JELENT EZ A BŐRÜNKRE NÉZVE?

Bőrünk egy vékony réteg, véd, óv minket a külvilágtól, miközben továbbra is átjárható bizonyos anyagok részére, így például a víz számára. Amennyiben kevés folyadékot veszünk magunkhoz, bőrünk is rugalmatlanabbá válik, egyenetlenségei jobban előtűnnek. 

Képzeljetek el egy lufit! Tele van levegővel, így szép, sima a felülete. Most engedjetek ki belőle levegőt - el kezd összébb menni, a fodrozások jobban látszódnak. Eresszétek még jobban le! Ugye nem szép látvány? És most fújjatok bele ismét levegőt! A lufi újra szépen kisimul. Bár a hasonlat eléggé leegyszerűsített, de bőrünk is így működik. Mind belülről, mind kívülről érdemes hidratálni, úgy tudja megőrizni feszességét és szépségét a lehető legtovább.



ELEGENDŐ, HA MAGAS VÍZTARTALMÚ KOZMETIKUMOKAT HASZNÁLOK?

Egyértelműen nem. A hidratáláshoz nem elegendő felvinni vizet a bőrötökre, azt meg is kell kötni olyan nedvességkötő anyagokkal, amelyek tovább tartják bőrötökben és annak felületén a vízmolekulákat. Ezek közül kiemelkedő a hialuronsav, amely különböző molekulaméretű változataival a bőr eltérő rétegeiben tudja megkötni a nedvességet. A panthenol, a növényi zselésítő anyagok, mint a xanthán, a cukorszármazékok, mint a xylit-félék és a soduim PCA rendkívül jól hidratálják arcbőrödet! Ezeket keresd kozmetikumokban és arra is figyelj oda, hogy organikus összetevőkből álljon, így nem ártasz neki - hidd el, bőröd hálás lesz érte!