ÍGY HOZD HELYRE MEGÉGETT ARCBŐRÖDET

ÍGY HOZD HELYRE MEGÉGETT ARCBŐRÖDET

2018-08-21

Legyünk körültekintőek, mert akár tíz perc alatt is leéghetünk!


ÍGY HOZD HELYRE MEGÉGETT ARCBŐRÖDET

A hosszú ideje tartó kánikulát csak a vízparton lehet elviselni. Ha azonban nem vagyunk kellőképpen körültekintőek, akár tíz perc alatt is égési sérüléseket szenvedhetünk. Az arcbőr különösen érzékeny, így ezen a területen akár még rövidebb idő is elegendő a kellemetlen bőrpír kialakulásához. 

Arcbőrünket magas faktorszámú napvédővel kell védenünk már a reggeli órákban is, a rendkívül erős UV-sugárzás ugyanis nem csak, hogy bőrpírt okozhat, hanem sejtszinten károsíthatja érzékeny területeinket. A károsodott arcbőrön hamarabb kialakulnak és elmélyülnek a ráncok, dehidratálttá válik, sőt, akár hegesedés is kialakulhat.

Ha megtörtént a baj és leégett az arcbőrünk, mindenképpen tartózkodjunk a házi praktikáktól. A népi hiedelemmel ellentétben semmiképpen se kenjünk fel tejfölt, ugyanis elfertőzhetjük a bőrünket. Hasonlóképpen mellőzzük a zsíros krémeket és a kamillás borogatást is, az ugyanis ahelyett, hogy nyugtatná a bőrünket, sokkal inkább kiszárítja azt az első enyhülést követően, ezzel pedig fokozza a bőrgyulladást, aminek következtében az arc még érzékenyebbé válik.

Használjunk aloe verás hialuron-készítményeket, melyek igazoltan nyugtatják a megégett bőrt, miközben hidratálttá teszik, továbbá hatékonyan lépnek fel a bőrpír és a hegesedés ellen. Éjszakára vigyünk fel könnyű, ám rendkívül hatékony mélyhidratáló krémet, ami sejtszinten regenerálja a naptól megkínzott arcbőrünket. Kiváló lehet egy C-vitaminos készítmény is, ami csökkenti a gyulladást, halványítja a foltokat, miközben stimulálja és feszesíti az arcbőrt. 

Talán a legkellemetlenebb tüneteket a száj égési sérülése okozza. Az ajkakra bátran kenjünk shea vajat, kerüljük azonban a drogériákban kapható legnépszerűbb ajakbalzsamokat, ugyanis azok gyakran fokozzák a hámlást ahelyett, hogy regenerálnák a sérült szöveteket. Ha pedig az arcbőrünkön vagy a testünk bármelyik másik felületén tapasztalunk hámlást, semmiképpen se tépjük le az elhalt bőrt, ugyanis az egészséges területeken mikrosérüléseket okozhatunk, amelyek szélsőséges esetben akár kellemetlen fájdalommal is járhatnak.