Organikus vagy nem organikus?

Organikus vagy nem organikus?

2015-10-24

Organikus gazdálkodásból származó növényi olajok és hatóanyagok.

Miért válasszak lehetőség szerint organikus gazdálkodásból származó hatóanyagokat tartalmazó kozmetikumokat?

  • Az organikus (bio) gazdálkodás során nem használhat a termesztő káros anyagokat, kemikáliákat, amelyek később kimutathatóak lennének a termesztett növényekben és az ezekből nyert hatóanyagokban. Számos káros kémiai anyag éri bőrünket/testünket a mindennapokban, a hosszú távú hatásokat szinte lehetetlen mindig kimutatni. Jobb ha inkább kerüljük, ahol csak lehet a szennyezett anyagokat, főleg azokat, amelyek közvetlenül érintkeznek testünkkel.

  • A növényeket a kártevőkkel szembeni védelem érdekében gyakran permetezik vagy kezelik irritációt kiváltó anyagokkal, amelyek a növények szárán, törzsén, levelein keresztül felszívódnak keringésükbe. Ezek az anyagok később is jelen lehetnek, amikor a termést aratják vagy a növény részeit hasznosítják.

  • Bőrünk felszívja, amivel érintkezik - nem mindegy mit kenünk rá. A toxikus kemikáliákat, ahol csak tudjuk kerüljük el, mivel ez nem csak bőrünkre nézve lehet káros, hanem akár egész szervezetünknek is.

 
Miért értékesebbek a hidegen sajtolt növényi olajok/vajak?

  • A válasz eléggé egyszerű: A hidegen sajtolt növényi olajokban megtalálod azokat vitaminokat, ápoló hatóanyagokat, amelyek a finomítás során részben, vagy sajnos gyakran teljes egészében elvesznek. Ezeknek az olajoknak és valajnak fajtájuktől függően intenzívebb a színük és illatuk.


Mit jelent a hidegen sajtolás?

  • A hidegen sajtolás mechanikus préselést jelent. A hagyományos sajtolásnál melegítik a sajtoló felületeket (hengereket) vagy akár a sajtolandó alapanyagot is. Minél alacsonyabb hőmérsékletnek teszik ki a sajtolásnál a növényi vajakat, olajokat, annál jobban megőrzik hatóanyagaikat.