5+1 OK, AMI MIATT NEM FEJTI ARCÁPOLÓD A MEGFELEŐ HATÁST

5+1 OK, AMI MIATT NEM FEJTI ARCÁPOLÓD A MEGFELEŐ HATÁST

2020-12-06

Vajon mi az oka annak, ha egy arcápoló nem fejti ki a megfelelő hatást?



5+1 ok, ami miatt nem fejti ki arcápolód a megfelelő hatást

Vajon mi az oka annak, ha egy arcápoló nem fejti ki a megfelelő hatást? A készítményben vagy bennünk van a hiba? Összegyűjtöttünk öt okot, ami az elmaradó látványos bőrképváltozás mögött húzódhat.


1. Nem megfelelő arcápolási rutin

A helyes arcápolási rutin kialakítása alapvető fontosságú, ennek első eleme pedig az arctisztítás. Talán meglepő tény, de a lakosság jelentős része nem mossa meg reggel és este az arcát tisztító hatású készítménnyel. Amennyiben azonban az elhalt hámsejteket és a lerakódott szennyeződéseket nem távolítjuk el az arcbőrünkről, az arcápolók használata eredménytelen lesz.

TIPP: használj micellás vizet vagy gélt, amely kíméletesen de hatékonyan tisztítja meg arcbőrödet!


2. Túl sok készítmény használata

A kevesebb néha több, tartja a mondás és ez igaz az arcápolásra is. Teljesen felesleges a bőrt például a tíz lépésből álló arcápolási rutinnal terhelni, hiszen valódi hatóanyag-kozmetikumokkal már akár három lépésben látványos változás érhető el. Törekedjünk a megfelelő készítmény-választásra és a tudatos arcápolásra, amelynek elemei közé tartozik az arctisztító, a szérum és a fluid esetleg az arcpermet is. Ezek hatékonyságát heti rendszerességgel érdemes kiegészíteni további készítményekkel, így például éjszakai maszkkal vagy hámlasztóval.

TIPP: Válassz egy hatóanyag-szérumot és egy a bőrtípusodnak megfelelő Anti-aging krémet vagy fluidot. Egészítsd ki hetente 2-4 alkalommal egy éjszakai szérum-maszkkal.


3. Nem megfelelő bioritmus

Az alváshiány, a nem megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, a stresszes életmód mind a bőr idő előtti öregedéséhez vezetnek és ahhoz, hogy készítményeink ne legyenek képesek kifejteni az arcbőrben jótékony hatásukat. Éppen ezért különösen fontos, hogy odafigyeljünk bioritmusunkra, alakítsuk ki napi rutinunkat, amelyben kiemelt szerepet kell szánnunk a minőségi, pihentető alvásnak. Emellett pedig törekedjünk arra, hogy a napi két-három liter folyadékot bevigyük a szervezetünkbe.

TIPP: feküdj le időben és ha nehezebben megy az elalvás, hallgass relaxációs zenét vagy végezz autogén tréninget.


4. Káros szokások

A dohányzás és az alkoholfogyasztás különösen káros az arcbőr számára. Kutatások igazolják, hogy a dohányzás felgyorsítja a bőr természetes öregedését, amelynek következtében a sejtképződés lelassul, az arcbőr elveszíti rugalmasságát, színe élettelenné válik, ráadásul a bőr barrier rétege is sérül, így kevésbé lesz ellenálló a külső hatásokkal szemben. A kollagén-termelés drasztikusan lecsökken, így a ráncok hamar megjelennek és gyors ütemben el is mélyülnek. A dohányzás okozta károkat a legmodernebb arcápoló szerek is csak nehezen tudják kompenzálni, hatásfokuk pedig jóval alacsonyabb, mint a nem dohányzók esetében.

TIPP: használj C-vitamin vagy Ectoin tartalmú szérumot hialuronsavval, amely képes a sejteket védeni az oxidatív stressztől és a szürke fátyol is hamar elmúlik bőrödről.


5. Türelmetlenség

Készítményenként eltérő időre van szükség ahhoz, hogy a hatóanyagok láható eredményeket mutassanak a bőrképen. Míg vannak olyan arcápolók, amelyek szinte azonnal hidratálttá teszik az arcbőrt, kifejezetten a bőrproblémák célzott kezelésére, például pigmentfoltok, aknék, elmélyült ráncok enyhítésére alkalmazott készítmények esetében több hét, vagy akár hónapok is eltelhetnek míg a bőrben lezajló változások mindenki számára láthatóak lesznek. Éppen ezért türelmesnek kell lennünk és kitartóan kell alkalmaznunk tudatos arcápolási rutinunkat. Ne várd a legjobb kozmetikumtól sem, hogy egy éjszaka alatt "kivasalja" arcbőrödet.

TIPP: tudatosan ápold arcbőrödet. Iktass be hetente 2-4 napon egy kis plusz arcápolást, amikor pl. arcmaszkot használsz, hogy egykis extra ápolásban részesülhessen arcbőröd.

+1. Arcápolódban több a töltőanyag, mint maga a hatóanyag.

Sajnos manapság gyakran lehet olyan arcápolót vásárolni, amelyben több a stabilizátor, tartósítószer, oldószer, kőolaj-származék, mint maga a természetes növényi hatóanyag. Tekintsd meg kozmetikumot összetevő-listáját (inci/ingredients), majd keress rá, hogy az éppen milyen funkciót végez bőrödön. A lista elején a nagyobb koncentrációban található összetevőket látod, hátrébb a kisebb mennyiségben fellelhető hatóanyagokat.

TIPP: légy tudatos vásárló és használj hatóanyag-kozmetikumot!